Ochutnajte istrijské dary mora

Ak sa rozhodnete navštíviť niektorú z nespočetných reštaurácií na pláži, dajte si čerstvé morské plody. S rozmarínom, petržlenom, bobkovým listom a Istrijským olivovým olejom bude vaše jedlo chutiť úžasne. A s lokálnym jemným aromatickým vínom Malvasia bude lákať na ochutnanie ešte viac.

Brodet – tradičný rybí pokrm. Pôvodný brodet je pripravený s minimálne 7 druhov rýb s pridaním mušlí, vína, paradajok, cesnaku, bobkových listov, petržlenu  a šalvie.

Buzara – prastarý spôsob, ako pripraviť morské ryby, ktorý je zameraný na zachovanie sviežej, originálnej chuti (ryby, kraby alebo mušle) s trochou cesnaku, petržlenu, olivového oleja a vína. Najznámejší spôsob prípravy buzara je z krabieho mäsa, kreviet a mušlí.

Rizoto s čiernymi sépiami – sépie majú špeciálne miesto v tradičnej istrijskej kuchyni. Najjednoduchší a najobľúbenejší pokrm so sépiami je vynikajúce čierne rizoto, ktoré chutí úplne inak ako u nás známe rizoto.

Jadranská chobotnica – zrejme najobľúbenejšia z morských plodov na Istrii. Najviac cenené sú chytené so  špeciálnym hákom (peškafonda). Vzhľadom k lahodnej chuti sú pripravované na mnoho spôsobov – grilované, vyprážané, plnené, s octom, feferónkou a aromatickými bylinami, alebo s niekoľkými kvapkami citrónu a trochou pažítky. Skvelú príležitosť ochutnať rôzne varianty máte počas Dní Jadranskej chobotnice v severozápadnej Istrii.

Novigradské mušle– sú často považované za jedny z najlahodnejších mušlí na svete. Je to vraj kvôli zmesi slanej morskej vody s čerstvou riečnou Novigradskou vodou. Mušle sú vynikajúce pečené, gratinované alebo surové. Ochutnajte ich počas Dní mušlí na severozápadnej Istrii.

Ustrice – známa pochúťka už od od rímskych čias. Mäso je mimoriadne výživné a najlepšiu chuť má v zime. Najobľúbenejšie je za surova, s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

Krab – veľký kôrovec z morského dna a vynikajúa pochúťka. Mäso je jemné a sladkasté. Často sa podáva v šalátoch s olivovým olejom, cesnakom, petržlenom a citrónom alebo alla buzara (cesnak, olivový olej, petržlen a biele víno).

Sardinky – lahodné malé ryby, denná strava mnohých generácií istrijských rybárov a ich rodín. Chuť čerstvých sardiniek nemá nič spoločné s u nás bežnými , konzervovanými. Najlepšie sú grilované, či ako marinovanášpecialita.


Savudrija švoja (morský jazyk) – ryba s bielym mäsom špičkovej kvalitya jeden zo symbolov severozápadnej Istrie. Ochutnať ju môžete v mnohých variantoch – carpaccio, v polievke polievka, s bielymi hľuzovkami, s domácimi cestovinami…

Krevety – na Istrii sú pripravované na mnoho spôsobov: alla buzara, grilované, kysnuté, s ryžou aj cestovinami. Možno ich jesť aj surové.